Ampumahiihto on mielenkiintoinen laji ja yksi parhaista talvilajeista penkkiurheiluun sekä vedonlyöntiin. Täällä löydät vihjeet ja ohjeet vedonlyöntiin, mutta yleisistä ohjeista on varmasti apua vedonlyöjien lisäksi myös jokaiselle penkkiurheilijalle!
Ampumahiihdossa sananmukaisesti on yhdistettynä kaksi lajia: maastohiihto ja ammunta. Ammunta tekee kilpailuista tavalliseen maastohiihtoon nähden huomattavasti mielenkiintoisempia seurata ja luonnollisesti myös jännittävämpiä vedonlyöjille.
Ampumahiihto vihjeet & vedonlyönti
Veikkausbonukset tarjoaa ampumahiihto-vihjeet lähes jokaiseen kilpailuun kauden edetessä. Veikkausvihjeet pohjautuvat ennen kaikkea parhaisiin H2H-kohteisiin, mutta mukana on myös Veikkauksen pelejä, kuten supertripla- ja superkaksari.
Hyviä vedonlyöntisivustoja ampumahiihtoon
Ampumahiihdossa ylivoimaisesti parhaita kohteita ovat olleet jo vuosia H2H-kohteet. Näissä kohteissa vedonlyöjän tehtävä on yksinkertaisesti veikata kumpi kahdesta urheilijasta sijoittuu kilpailussa paremmin. Alla on on muutamia hyviä sivustoja ampumahiihtoon. Vedonlyöntisivustot tarjoavat myös hyviä
vedonlyöntibonuksia, mitkä kannattaa käyttää hyväkseen.
Työkaluja vedonlyöjille
Vedonlyöjän oikeastaan ainoa työkalu on kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n Datacenter. Löydät sivustolta kaikki mahdolliset tilastot, lopputulokset sekä live-seurannan. Data-analyysissa on eritelty kaikki mahdollinen hiihtonopeudesta ammuntanopeuteen ja -tarkkuuteen.
Kilpailumuodot
Ampumahiihdossa on sekä väliaika- että yhteislähtöjä. Jokainen ohi ammuttu laukaus tuo sakkoringin tai minuuttirangaistuksen, kilpailumuodosta riippuen. Viestikilpailuissa on mukana myös varapatruunat, mitä kilpailijat voivat käyttää. Viestikilpailut hiihdetään aina yhteislähtöinä.
Ammunta tapahtuu aina makuulta tai pystystä. Taulut on asetettu ampumapaikalta 50 metrin päähän. Makuuammunnassa taulu on halkaisijaltaan 4,5 ja pystyammunnassa 11,5 senttimetriä.
Pikakilpailu
Ampumahiihdon pikakilpailu, tai pikamatka, tai sprintti, millä nimellä sitä haluaakaan kutsua, on lyhyin kilpailumuoto ampumahiihdossa.
Miehillä hiihdettävä matka on 10 kilometriä ja naisilla 7,5 kilometriä. Kyseessä on väliaikalähtö ja kilpailijat starttaavat 30 sekunnin välein. Matkan aikana on kaksi ammuntapaikkaa: ensin makuuammunta ja sen jälkeen pystyammunta. Jokaisen ohilaukauksen jälkeen kilpailija joutuu hiihtämään 150 metrin sakkoringin.
Pikamatkoilla pärjäävät usein nopeat hiihtäjät, sillä ammuntavarmuus ei ole niin suuressa osassa, kun ammuntapaikkoja on vain kaksi ja nolla-ammuntaan on huonommillakin hiihtäjillä paremmat mahdollisuudet. Lisäksi yksi sakkokierros (150m) ei ole vielä mahdoton kirittävä kovilla hiihtäjillä.
Kun matka on lyhyt, myös ammuntanopeus korostuu. Kilpailijat, jotka ovat nopeita ampujaan laikat alas ovat vahvemmilla, sillä sijoitukset saatetaan ratkoa vain parin sekunnin erolla.
Vedonlyöjän kannattaakin pikamatkoilla kiinnittää huomiota nimenomaan kilpailijoiden hiihtonopeuteen sekä ammuntatahtiin, eikä niinkään ammuntavarmuuteen.
Takaa-ajo
Takaa-ajo on varsin poikkeuksellinen kilpailumuoto, sillä siihen lähdetään aina samassa järjestyksessä, missä pikamatkalla tultiin maaliin. Takaa-ajossa on siis käytännössä mahdoton pärjätä, mikäli pikamatka menee pieleen. Arvokisoissa moni urheilija menettääkin siis yhden kilpailun aikana mahdollisuuden kahteen mitaliin.
Sekä miesten että naisten puolella tasoerot absoluuttisella huipulla ovat hiihtovauhtien puolesta kaventuneet, joten enää parhaatkaan hiihtäjät eivät pysty edes nolla-ammunnalla välttämättä nousemaan takaa voittoon.
Matka on naisilla 10 ja miehillä 12,5 kilometriä. Kilpailumuotoon kuuluu neljä ammuntaa, joista kaksi ensimmäistä tapahtuu makuulta ja kaksi viimeistä pystystä. Jokainen ohilaukaus tuo 150 metrin mittaisen sakkoringin.
Takaa-ajoissa kannattaa suosia vahvoja hiihtäjiä, mutta myös vahvoja pystyampujia. Lähes aina kilpailu ratkeaa kahdella viimeisellä pystypaikalla, missä maitohappojen jyllätessä tulee onnistua tiputtamaan laikat alas.
Takaa-ajo vaatii myös kovaa kilpailijaluonnetta ja paineensietokykyä viimeisillä ampumapaikoilla. Naisissa hyvä esimerkki on Laura Dahlmeier, kuka tuntuu aina venyvän tiukassa paikassa voittoon.
Normaalimatka
Normaalimatka tai henkilökohtainen kilpailu, on ampumahiihdon kilpailumatkoista pisin. Miehet hiihtävät 20 ja naiset 15 kilometriä. Startti tapahtuu väliaikalähdöllä 30 sekunnin välein.
Ampumajärjestys on kilpailussa makuu, pysty, makuu, pysty, eli vuorotellen käydään kummallakin paikalla. Jokaisesta ohilaukauksesta rangaistaan peräti minuutin aikasakolla, joten tässä kilpailumuodossa kannattaa suosia tarkkoja sekä varmoja ampujia.
Normaalimatkan luonteen vuoksi tässä kilpailumuodossa nähdään usein suurimmat yllätykset. Varsinkin miehissä usealla kymmenellä kilpailijalla on mahdollisuudet voittoon asti, kunhan vain taulut putoavat.
Yhteislähtö
Yhteislähtö on ainoa kilpailumuoto, missä kilpailijat lähtevät sananmukaisesti yhtä aikaa liikkeelle. Mukaan pääsee 25 maailmancupin parasta kilpailijaa sekä viisi lisäkilpailijaa kyseisissä kilpailuissa parhaiten suorituneista urheilijoista.
Jokainen sakko tietää 150 metrin lisälenkkiä ja ampumapaikkoja on neljä: makuu, makuu, pysty ja pysty. Miehet hiihtävät 15 ja naiset 12,5 kilometriä. Kilpailussa hiihdetään usein letkassa pidemmän aikaa, joten ratkaisut nähdään ampumapaikoilla. Ennen kaikkea varmat pystyampujat sekä kovan loppukirin omaavat hiihtäjät ovat vahvoilla.
Viesti
Ampumahiihdossa perinteinen viestikilpailu hiihdetään neljän kilpailijan joukkueissa. Jokainen kilpailija hiihtää naisissa kuuden ja miehissä 7,5 kilometrin pituisen lenkin. Jokainen urheilija tulee omalla lenkillään kaksi kertaa ammuntapaikalle: ensin makuuammuntaan ja siten pystyammuntaan.
Kilpailijoilla on lisäksi kolme varapatruunaa mukanaan kumpaakin ammuntapaikkaa kohden. Mikäli varapatruunoillakaan ei taulut putoa, joutuu kilpailija kiertämään sakkokierroksen (150m).
Viesteissä pärjää usein maat, millä on asettaa neljä tasaista kilpailijaa jokaiselle lenkille. Jos joukossa on yksikin heikko ampuja, saattaa se jo pilata koko kisan.
Sekaviesti
Sekaviestissä hiihtää jokaisesta maasta kaksi naista ja kaksi miestä. Naiset aloittavat kilpailun hiihtämällä molemmat kuuden kilometrin lenkin. Miehet päättävät kilpailun kahdella 7,5 kilometrin lenkillä. Muuten säännöt ovat samat kuin normaalissa viestikilpailussa.
Pariviesti
Pariviesti on ampumahiihdon kilpailumuodoista uusin ja se tulee ensi kertaa mukaan myös olympialaisiin vuonna 2018.
Kilpailussa maata edustaa yksi nais- ja yksi mies-urheilija. Kumpikin hiihtää kaksi osuutta. Kilpailu käydään hiihtämällä 1,5 kilometrin mittaista lenkkiä useampaan kertaan. Ensin naisurheilija hiihtää lenkin kahdesti ampuen kerran makuulta ja kerran pystystä. Sitten miesurheilija suorittaa saman ja naisurheilija vielä kerran saman. Neljännellä lenkillä miesurheilija hiihtää vielä saman setin, minkä päälle vielä yhden 1,5 kilometrin kirilenkin ennen maalia.
Sakkokierros on vain 75 metriä kilpailumuodossa ja varapatruunat ovat käytössä. Kilpailumuoto onkin hyvin erilainen muihin verrattuna ja siinä saatetaan nähdä isoja yllätyksiä.
Maailmancup 2018-2019
Ampumahiihdon Maailmancup 2018-2019 käynnistyy marraskuun lopulla ja päättyy maaliskuussa.
Arvokisat
Ampumahiihdossa, kuten monessa muussakin lajissa juuri Olympialaiset on suurin sekä arvostetuin tapahtuma. Talviolympialaiset käydään joka neljäs vuosi ja seuraavat talvikisat pidetään Etelä-Korean Pyeongchangissa helmikuussa 2018.
Olympialaiset ampumahiihto
Ampumahiihto on ollut olympialaisten ohjelmassa jo vuodesta 1960 lähtien ja vuodesta 1992 talvikisoista saakka mukana ovat olleet myös naiset. Ylivoimaisesti menestynein ampumahiihdon olympiaurheilija on Ole Einar Björndalen. Norjalainen on voittanut mittavan uransa aikana kahdeksan olympiakultaa, neljä hopeaa ja yhden pronssimitalin.
Katso myös kisasivu: Ampumahiihto Olympialaiset 2018
Ampumahiihdon MM-kisat
Ampumahiihdon MM-kisat järjestetään vuosittain, mutta Olympiavuosina ei kilpailla MM-kisoissa. Edelliset ampumahiihdon MM-kisat järjestettiin vuonna 2017 Itävallan Hochfilzenissa ja koska Olympiavuosi tulee väliin vuonna 2018, järjestetään seuraavat MM-kisat vuonna 2019 Östersundissa, Ruotsissa.
Tulevat ampumahiihdon MM-kisat:
- 2019 Östersund, Ruotsi
- 2020 Anterselva, Italia
- 2021 Tjumen, Venäjä