Lue kattava opas tennisvedonlyönnistä. Veikkausbonukset.com on tullut jokseenkin tutuksi hyvin osuneista vihjeistä tennikseen. Varsinkin altavastaajat ja turnausvedot ovat osuneet kovalla prosentilla maaliin. Mitä tulee ottaa huomioon ja mille ei ole syytä antaa suurta painoarvoa?
Tennisvedonlyönnissä on usein tarjolla loistavia kertoimia, kun niitä osaa etsiä. Kohteita on miljoonia vuosittain, mistä sinun tulee vain poimia parhaat.
Vaikka kärkikymmenikön pelaajat harvemmin häviävät heikommilleen, on alemmilla sijoituksilla suhteellisen paljon altavastaajavoittoja. Moni sortuu suurien suosikkien ylipelaamiseen ja aikaisemmilla kausilla on nähty se fakta, ettei kukaan ole voittamaton.
Vedonlyöntivinkit: Kiinnitä huomiosi näihin
Vedonlyönti on haastava laji ja tennis on myös yksi lajeista, missä olosuhteet ja sää saattavat vaikuttaa huomattavasti otteluun. Esimerkiksi alustalla on valtava merkitys. Alla on käyty läpi tennis-vedonlyönnin lainalaisuuksia ja hyviä vihjeitä tenniksen vedonlyöntiin. Löydät sivuiltamme myös
pitkäveto vinkit lähes kaikkiin tenniksen turnauksiin!
Alusta
Tennistä pelataan kolmella erilaisella alustalla. Kausi alkaa pääsääntöisesti kovan alustan turnauksilla. Keväällä järjestään kaikki turnaukset pelataan massalla aina Ranskan Avoimiin asti. Kesäkuussa pelataan lyhyt pätkä ruohoturnauksia ennen Wimbledonia. Heinäkuu on ainoa kuukausi jolloin pelataan kaikilla kolmella alustalla eri turnauksia. Niin alku- kuin loppukaudesta turnauksia järjestetään myös sisähalleissa, jotka ovat kaikki kovan alustan turnauksia.
Tennisvetoja tehdessä pelattava alusta on huomioitava aina. Pallo käyttäytyy erilaisilla alustoilla täysin erilailla ja vain osa pelaajista pärjää kaikilla alustoilla. Ruoholla syötöstä tulee matala pomppu ja tekee pelistä nopeampaa, koska ruoholla palloon vaikuttava kitka on niin pieni. Vastaavasti massa on alustoista hitain.
Maailman parhaillakin pelaajilla on huomattavissa eroja eri alustoilla. Roger Federer on voittanut 162 ruoho-ottelustaan 142 (88%), mutta massalla hänen voittoprosenttinsa on ”vain” 76% 282 ottelussa. Vastaavasti Rafael Nadal on voittanut 91% pelaamastaan noin 400 massaottelusta, kun ruoholla ja kovalla alustalla voittoprosentti on 77% yli 550 ottelusta. Vain Novak Djokovic on pystynyt nykypelaajista voittamaan kaikilla alustoillaan vähintään 80% pelaamistaan otteluistaan. Tilastot ovat otettu toukokuussa 2016. Pelaajien otteluhistoriaa ja alustahistoriaa voi hakea kätevästi osoitteesta matchstat.com.
Ranking
Liian moni vedonlyöjä antaa liian suurta arvoa tennispelaajien rankingsijoitukselle. Rankingia voi alussa käyttää suuntaa antavana taulukkona pelaajien tasosta, mutta on tärkeä muodostaa itselle kuva minkä tasoinen pelaaja kukin pelaaja on. Ranking mitataan vuoden ajalta. Stan Wawrinka voitti 2015 Ranskan Avoimet ja ansaitsi urakastaan 2000 rankingpistettä. Vuonna 2016 Wawrinka putosi välierissä ja se tarkoittaa että hänen rankingpistesaldonsa laskee 1280 pistettä, sillä välieräpaikasta tienaa 720 rankingpistettä.
Tätä artikkelia kirjoittaessa kesäkuussa 2016 esimerkiksi Kevin Anderson löytyy rankingin sijalta 20, vaikka hän ei ole vuoden 2016 puolella edes sadan pelaajan joukossa. Andersonin kautta on haitannut loukkaantumiset. Vastaavasti Viktor Troickin ja Pablo Cuevasin tyyliset pelaajat pärjäävät alkukaudesta loistavasti, mutta loppukausi painuu järjestään penkin alle. Silti 1500 pisteen molemmin puolin sijoittuvat pelaajat löytyvät listalta sijoilta 24 ja 26.
Rankingin kärkikymmenikön pelaajat ovat päinvastaisesti kestomenestyjiä. Sijoilla kuudesta kymmeneen on tuulista, mutta viiden kärki on pysynyt jo vuosia lähes muuttumattomana. On hyvä, ettei sijoitustaulukolle anna liikaa painoarvoa vetoja lyödessä. Muun muassa Nick Kyrgios ja Dominic Thiem ovat kaataneet kärkiviisikonkin pelaajia ja vedonlyöntikertoimissa he ovat olleet suurehkoja altavastaajia. Silti esimerkiksi me olemme näitä kahta pelaajaa vihjanneet tiuhaan. Dominic Thiem on nostanut itsensä jo nyt top 10 joukkoon.
Vuonna 2015 rankingissa heikommalla sijalla otellut pelaaja voitti ottelun 845 kertaa 2630 ottelusta, eli 32,1 prosenttia kerroista.
Viimeaikaiset suoritukset vs. historia
Kuten jo ranking-osiossa mainittiin, ei pelaajien historialle kannata antaa niin isoa painotusta, kuin viime aikoina tapahtuneisiin peliesityksiin. Jopa samalla viikolla nähtäviin suorituksiin on syytä kiinnittää huomiota. Moni tekee pelaajista arviot kauden alussa ja kieltäytyy reagoimasta suoritustasoihin tarpeeksi nopeasti. Joillain pelaajilla on toki historia, missä pelurit ovat kohdanneet monesti ja toinen pelaajista ei yksinkertaisesti pääse pelin sisään näissä otteluissa.
Vastaavasti kiertueilla on nähty usein tapaus, missä altavastaaja etenee sunnuntaina finaaliin tai parhaassa tapauksessa voittaa finaalin. Seuraavalla viikolla pelattavassa turnauksessa finalisti kuitenkin häviää heti ensimmäisen ottelunsa ja siirtyy katsomon puolelle. Tosiasia on se, että peräkkäisinä viikkoina turnauksia pelaavat pelaajat harvemmin voittavat turnauksia peräkkäisillä viikoilla. Näitä toki nähdään, mutta liian hätäisiä liikkeitä ei kannata tehdä.
Ainoa asia mitä historiasta voi kaivaa esiin, on pelaajien keskinäiset ottelut kyseisellä alustalla. Osa pelaajista pelaa keskenään jopa muutaman kerran vuodessa ja näistä voidaan vetää pieniä johtopäätöksiä. Vuosien takaisilla otteluilla ei ole kuitenkaan mitään painoarvoa. Mitä pidempään otteluita seuraa, sitä paremmaksi kuva näissä tilanteissa muodostuu.
Pelaajien vertaaminen ilman keskinäistä historiaa
Tämä on yksi tennisvedonlyönnin vaikeimpia osa-alueita. Vaikka pelaajien keskinäiselle historialle ei ole syytä antaa suurta arvoa, olisi siitä kuitenkin oudompien pelaajien kohdalla apua. Juuri näissä tilanteissa pelaajien viimeaikaiset otteet kertovat paljon. Esimerkiksi 2015 Mikhail Youzhny ei tahtonut voittaa ketään. Ei ollut väliä, pelasiko Youzhny ATP-rankingin top 10-peluria vastaan vai 200. rankingin lähellä sijaitsevaa pelaajaa. Järjestään hän hävisi ottelunsa, mitkä hänen olisi omalla tasollaan kuulunut voittaa.
Samaa lainalaisuutta on huomattavissa muissakin pelaajissa. Jos yksittäinen pelaaja on alisuorittanut viimeajat, hän harvoin pystyy vain viikossa korjaamaan suoritustasoaan. Vastaavasti tällaisia pelaajia vastaan saa useasti hyviä kertoimia, kun he pelaavat karsijoita vastaan ensimmäisillä kierroksilla.
Turnaukset: Grand Slamit ja Mastersit
Tennis-kauden neljä kohokohtaa ovat
Australian avoimet,
Ranskan avoimet,
Wimbledon ja
US Open. Näitä neljää kutsutaan Grand Slam -turnauksiksi. Lisäksi kauteen kuuluu reilusti Masters-turnauksia, mitkä ovat arvostusluokassaan toiseksi korkeimmalla.
Turnauksen taso
Kylmä fakta on se, että kärkikymmenikön pelaajat pärjäävät aina paremmin Grand Slam- ja Masters-turnauksissa. Tämä on yksi isoimpia syitä, minkä takia Grand Slameissa nähdään niin harvoin suuryllätyksiä. Pisimmät turnaukset kestävät yli kaksi viikkoa ja turnaukset ovat pelaajille rankkoja.
Turnauksen taso harvoissa tapauksissa kuitenkaan vaikuttaa pelaajien tasoon turnauksen sisällä. Kärkipään pelaajista Stan Wawrinkaa voidaan pitää kuitenkin erikoisuutena, sillä viime vuosina Wawrinka ei ole pärjännyt suuremmin Grand Slamien ulkopuolelta.
Kiertueella pelataan parhaillaan kolmea turnausta saman viikon aikana ja suurimmassa osassa tapauksista kyseessä on ATP 250-tason turnauksia. Lyhyet turnaukset mahdollistavat yllätyksiä. Osa turnauksista pelataan niin eksoottisissa paikoissa, etteivät kärkipään pelaajat lähde näihin edes mukaan. Pelaajat lyövät turnauskalenterinsa lukkoon jo hyvin aikaisessa vaiheessa kautta.
Turnausvedot
Meillä Veikkausbonukset.comilla turnausvedot hahmotellaan Excelillä. Turnaussivustot tarjoavat turnausten kaaviot heti arvonnan jälkeen. Arvonnat yleensä suoritetaan noin kaksi päivää ennen turnauksen alkua. Valmiiseen kaaviopohjaan on helppo hahmotella ketkä pelaajista etenee lopulta aina finaaliin asti.
Monilla sivustoilla on tarjolla voittajavedon yhteydessä Each-way -veto, jolla lyödään vetoa pelaajan voitosta ja mahdollisesta kakkossijasta samassa vedossa. Näin ollen pelaajan selviytyessä finaaliin tulee finaalin lopputuloksesta riippumattomasti rahaa tilille. Pääsääntöisesti Each-way -vedossa finaalitappiosta saa puolet siitä kertoimesta, mitä pelaajan turnausvoitosta.
Tennis on siitä mielenkiintoinen laji että nykyään hyvin harva ykkössijoitettu voittaa ATP-turnauksia Grand Slamien ja Mastersien ulkopuolella. Tämä petaa loistavan paikan pelata hieman suurempikertoimisia tasaisia suorittajia each way-vetoina turnausvoittajiksi.
Wikipedia tarjoaa myös hyviä tietoja turnausten edellisistä voittajista ja muista erikoisuuksista mitkä koskevat turnauksia. Yksi kiertueen erikoisimpia turnauksia on Quiton turnaus, joka pelataan Ecuadorissa. Kyseessä on alkukauden massaturnaus, joka pelataan 2800 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tämä poikkeaa muista massaturnauksista täysin, sillä pallo kulkee nopeammin ja tuolla korkeudella on hieman vaikeampi hengittää. Tällaisen faktan huomioimalla me vihjasimme Victor Estrella-Burgos voittamaan vuoden 2016 turnauksen. Estrella-Burgos nimittäin voitti myös vuoden 2015 turnauksen.
Loukkaantumiset
Tennis on fyysisesti raskas laji ja tästä syystä loukkaantumisiakin nähdään. Pelaajat eivät kuitenkaan useimmiten malta olla kentältä pois tarpeeksi kauan, vaan palaavat kentille liian ajoissa. Yleensä syynä tähän on Grand Slam- tai Masters-turnaus, jota ei malta jättää väliin. Lukuisat
vedonlyöntisivustot käyttävät niin sanottua
One set-sääntöä. Tästä säännöstä kerrotaan myöhemmin, mutta se mahdollistaa loukkaantumistiedon hyödyntämisen.
Yleisesti ottaen tennispelaajien loukkaantumisten vakavuudesta on todella vaikea löytää tarkkaa tietoa, mutta jotain tietoa on nykyään saatavilla. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa pelata jatkuvasti loukkaantumisherkkiä tai hiljattain loukkaantumisista kärsinyttä pelaajaa vastaan. Moni pelaaja pystyy puolikuntoisenakin suorittamaan sillä tasolla, että voi ottelusta voiton napata. Näissä tilanteissa on aina turvallisempaa pelata sivustoilla, joissa tämä yhden setin sääntö ei ole käytössä. Keskeytyksen sattuessa kohteesta saa rahat takaisin.
Lopulta loukkaantumisia ja keskeytyksiä tulee vain noin muutama prosentti otteluista. Vuonna 2015 pelatusta
2630 ottelusta keskeytyi 93 ottelua, eli 3,54 prosenttia.
Tennis ja säännöt vedonlyönnissä
Suurin sääntöero tennisvedonlyönnissä saittien välillä on missä vaiheessa ottelua veto katsotaan voimassaolevaksi. Moni sivuista käyttää niin sanottua One set-sääntöä, jolloin voittajaveto pysyy voimassa kun yksi erä on pelattu. Jos toinen pelaaja keskeyttää, se pelaaja joka jatkaa turnauksessa voittaa vedon.
Keskeytyksiä otteluissa tulee edellisessä kappaleessa mainittu ~3.50% vuosittain. One set-sääntöä on hyvä käyttää varsinkin jos on tiedossa pelaajan loukkaantumishistoria. Viitteitä tästä saa katsomalla esimerkiksi pitkiä taukoja otteluista tai keskeytyksiä pelaajan historiasta. Välillä keskeytyksiä tulee niin sanotusti aivan puskista.
Dubaissa 2016 Novak Djokovic ja Feliciano Lopez pelasivat puolivälierissä vastakkain. Djokovic keskeytti ottelun ensimmäisen erän jälkeen, joten moni vedonlyöjä nettosi ottelusta mukavasti, nimittäin Feliciano Lopezin voittokerroin oli otteluun yli 20.00.
Pääsääntöisesti loukkaantumisherkkien pelaajien kohdalla kannattaa lyödä vetoja sivuilta missä ei ole One Set-sääntö käytössä. Näillä sivustoilla saat panoksesi takaisin luovutuksen sattuessa. Löydät kätevästi listan sivustojen säännöistä tämän artikkelin lopusta.
Erilaiset tennis vetokohteet
VOITTAJA: Tässä muodossa lyödään vetoa ottelun voittajasta. Ainoita kohteita, joita One set-sääntö koskee.
AASIALAINEN TASOITUS: Tasoitusveto peleistä. Tähän lasketaan kaikki pelit. Esimerkiksi -4,5 tarkoittaa sitä, että pelaajan pitää voittaa vähintään viidellä pisteellä. 2-0(6-4, 6-3) riittää oikeaksi tulokseksi.
PISTE: Kohde livevedossa, kumpi pelaajista voittaa seuraavan pisteen pelin sisällä.
TULOSVETO: Grand Slameja lukuunottamatta pelit pelataan paras kolmesta. Näin ollen voit lyödä vetoa 2-0 ja 2-1 –tuloksista.
OVER/UNDER: Pelien yhteenlaskettu määrä. 22.5 peliä on yleisin käytössä oleva linja, mutta pelaajien tasoeron mukaan näkee erilaisia linjoja.
ERIEN MÄÄRÄ: Samaan tyyliin kuin over/under. Tässä lyödään vetoa pelataanko ottelussa yli 2,5, 3,5 vai 4,5 erää.
TIEBREAK: Tuleeko ottelussa tiebreak (erä päättyy 6-6 ja alkaa katkaisupeli).
ÄSSIEN MÄÄRÄ: Joissain otteluissa on tarjolla vetoja montako läpisyöttöä pelaaja pystyy ottelussa lyömään.
TURNAUSVOITTAJA: Kuka voittaa käynnissä olevan turnauksen. Jotkin sivustot tarjoavat tähän Each-way –mahdollisuutta. Tässä muodossa on kaksinkertainen panos, mutta finaalitappio tuottaa puolet voittokertoimesta.
VOITTAVA NELJÄNNES: Turnauskaavioon perustuva veto. Mikä neljännes voittaa turnauksen.
VOITTAA NELJÄNNEKSEN: Kuka pelaajista voittaa sen neljänneksen missä pelaa ja etenee välieriin.
FINALISTIT: Name the Finalists-vedossa arvataan molemmat finaalissa pelaavat pelaajat.
STAGE OF ELIMINATION: Missä vaiheessa pelaaja putoaa turnauksesta.
Parhaat sivustot lyödä tennisvetoja